• Grupa E Facebook
  • Grupa E Linkedin

Oprogramowanie przydatne w branży gastronomicznej

Każdy, kto, choć przez jakiś czas miał do czynienia z branżą gastronomiczną, wie, jak bardzo jest ona wymagająca. Codziennością jest podejmowanie złożonych decyzji, zwiększanie efektywności i skupianie się na zadowoleniu klientów. Wielu właścicieli przekonało się, że sposobem na polepszenie ogólnego działania jest wykorzystywanie nowoczesnego oprogramowania, stworzonego specjalnie z myślą o lokalach gastronomicznych. Jakie programy są dostępne na rynku? Jakie zalety przynosi ich zastosowanie? I czy warto rozwijać w ten sposób swoją firmę?

Programy kasowe przede wszystkim

Wprowadzenie automatyzacji sprawdza się szczególnie dobrze w procesie obsługi klientów. Każdy kontakt z osobami odwiedzającymi nasz lokal powinien być zawsze jak najbardziej fachowy, by pozostawić dobre wrażenie, a zarazem efektywny, by przynieść spodziewane zyski. Właśnie dlatego tak ważne są programy wykorzystywane od chwili tzw. “otwarcia stolika”, aż po wystawienie rachunku i pożegnanie gości. Oprogramowanie powinno być dostępne dla wielu różnych urządzeń jednocześnie, tak by działało zarówno na głównym komputerze stacjonarnym, który zazwyczaj umiejscowiony jest za barem, jak i na urządzeniach przenośnych, takich jak tablety, które w wielu restauracjach noszą ze sobą kelnerzy. Informacje wprowadzane do takiego systemu muszą być sprawnie przetwarzane, tak by można było wykonać na nich bieżące operacje i by dostęp do nich mieli wszyscy zainteresowani. Aby spełnić te oczekiwania, oprogramowanie dedykowane dla branży gastronomicznej posiada szereg rozbudowanych funkcji. Jednocześnie jego twórcy dbają o zachowanie maksymalnej czytelności i przejrzystości, tak by jego wykorzystywanie rzeczywiście usprawniało pracę całej załogi.

Programy kasowe – funkcje

Odpowiednio zaprojektowane programy kasowe pełnią szereg ważnych funkcji. To dzięki nim kelner nie musi osobiście przekazywać zamówień do kucharza, a osoby odpowiedzialne za przyrządzanie posiłków samodzielnie odbierają informacje bezpośrednio z zamontowanych w dogodnym miejscu urządzeń. Dobra konfiguracja systemu pozwala też na korzystanie z dodatkowych funkcji, takich jak m.in. zmienianie kolejności dań, czy dodawanie informacji zwrotnej. Wszystko to sprawia, że komunikacja na linii klient – kelner – kuchnia jest maksymalnie ułatwiona. Różnego rodzaju programy kasowe doskonale sprawdzają się także przy łączeniu i rozdzielaniu rachunków. Stanowią innowacyjne rozwiązanie w sytuacji, gdy poszczególne osoby chcą zapłacić za konkretne danie lub gdy ktoś chce uiścić należność za dwa osobne stoliki. Ułatwiony jest także proces wystawiania faktur – stworzenie takiego dokumentu to teraz jedynie kilka minut oczekiwania. Zalety programów kasowych sięgają jednak znacznie dalej. Na podstawie zamówień wprowadzonych do systemu można dokonać dokładnej analizy, która pokaże nam m.in. jakie dania wybierane są najchętniej, kiedy możemy spodziewać się największej liczby odwiedzających, który stolik jest dla klientów najbardziej atrakcyjny oraz który kelner wykazuje największą efektywność.

Programy magazynowe – czym są?

Oprócz programów kasowych, w prowadzeniu lokalu gastronomicznego dużą rolę odgrywają także programy magazynowe. Korzystanie z nich pomaga nam w stałym kontrolowaniu ilości produktów, które mamy “na stanie”, w sprawdzaniu, jak szybko są one zużywane oraz w zaplanowaniu najbliższych zakupów. Najczęściej spotykane rozwiązania działają na bazie wprowadzanych na bieżąco informacji. Szczególnie ważne są dane pokazujące, ile towaru znajduje się w naszym magazynie po uzupełnieniu zapasów. Jak dokładnie działa taki system? Nowoczesne oprogramowanie przelicza potrawę zamawianą przez klienta na gramy poszczególnych produktów, zużytych podczas jej przyrządzania. To dzięki temu widzimy, nie tylko ile zapasów pozostaje do naszej dyspozycji, ale także możemy stwierdzić, czy serwowane przez nas porcje nie są zbyt duże lub małe oraz, czy produkty nie są wykorzystywane w nieuczciwych celach. Oczywiście nawet najlepszy program nie zapewni nam dostępu do wszystkich szczegółów. Jednak jego wykorzystanie pozwoli nam wyznaczyć ogólną tendencję, dzięki czemu będziemy w stanie zaplanować niektóre działania.

Analiza finansowa

Jednym z najważniejszych elementów prowadzenia firmy jest analiza różnego typu danych finansowych. Jak się okazuje, tutaj także sprawdza się specjalne oprogramowanie dla branży gastronomicznej, dopasowane do potrzeb właściciela lub menadżera. Innowacyjny system gromadzi, a następnie przetwarza dane, dzięki czemu możliwe jest dokonanie całościowej analizy finansów, przy uwzględnieniu kosztów niezbędnych surowców, kosztów operacyjnych, a także kosztów utrzymania personelu. W pełni zautomatyzowane programy pozwalają m.in. na wygenerowanie raportów, takich jak rachunek zysków i strat, analiza poszczególnych grup kosztów, analiza zobowiązań finansowych, porównywanie danych finansowych w dowolnie wybranych okresach, czy porównywanie obrotów z dostawcami. Wszystko to usprawnia prowadzenie działalności i oszczędza nasz czas.

Nasza oferta

Jeśli szukasz rozwiązania, które usprawni pracę Twojego lokalu, a jednocześnie pomoże w rozwiązaniu najczęściej pojawiających się problemów, trafiłeś na odpowiednią ofertę. Już od lat zajmujemy się dostarczaniem nowoczesnego oprogramowana, stworzonego specjalnie z myślą o firmach z branży gastronomicznej. To doskonałe rozwiązanie zarówno dla małych, startujących firm, jak i dla dużych lokali, które posiadają już sieć swoich punktów. Nasi klienci są zgodni: dobrze dobrane oprogramowanie odmienia oblicze gastronomii.

Wróć